Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona prowadzona przez Turkowską Unię Rozwoju - T.U.R.
w ramach operacji, której celem jest wspieranie lokalnego rozwoju na obszarach wiejskich, Europa inwestująca w obszarach wiejskich. Operacja współfinansowana jest ze środków
Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".

Aktualności

Dożynkowy profesjonalizm

Dożynkowy profesjonalizm

Tegoroczne dożynki w Gminie Kawęczyn jak zawsze upłynęły pod znakiem profesjonalizmu i społecznego zaangażowania. W dniu 18 sierpnia br. mogliśmy podziwiać nie tylko piękne wieńce dożynkowe, które stanęły w konkury o tytuł „Najpiękniejszego wieńca dożynkowy”, ale także pięknie „przyprawione” stoiska z potrawami serwowanymi przez koła gospodyń wiejskich – leaderów z poszczególnych gminnych miejscowości. Patrząc na dania oraz pięknie przyozdobione stoiska, nie do pozazdroszczenia była rola członków komisji oceniających talent kulinarny i pomysłowość kawęczyńskich kół i liderów. W Kawęczynie jak co roku podczas święta plonów, nie zabrakło także stoiska, na którym prezentowana była pasja jednego z mieszkańców, tej nad wyraz kładącej nacisk na aspekty tradycyjne, kulturowe i prospołeczne, gminy. Tym razem mogliśmy podziwiać piękne szkło ozdobne – mieniące się różnorodnymi barwami i zadziwiające artystycznym kształtem – efekt ośmioletniej pasji, oddania i zaangażowania, a przede wszystkim zamiłowania do tego co piękne i oryginalne. MC
FESTIWAL Z DOBRYM SMAKIEM NA ZAKOŃCZENIE LATA

FESTIWAL Z DOBRYM SMAKIEM NA ZAKOŃCZENIE LATA

Fundacja ze Smakiem szykuje dla nas kolejną niespodziankę w ramach projektu grantowego współfinansowanego z programu LEADER. Już 31 sierpnia w Krwonach, na terenie gminy Brudzew odbędzie się pierwszy w naszym regionie festiwal chleba i filmów kulinarnych pod nazwą KULTURA ZE SMAKIEM. W programie organizatorzy przewidują sporą dawkę wrażeń – pokaz trzech filmów, w tym: dla najmłodszych „Charlie i fabryka czekolady” i nieco starszych „Podróż na sto stóp”; „Życie od kuchni”. Centrum uwagi uczestników skupiać będzie także pokaźnych rozmiarów piec chlebowy, w którym odbędzie się pokaz tradycyjnego pieczenia chleba wraz z degustacją. Ponadto jak na poważny festiwal przystało – osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia z obszaru działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. będą mogły powalczyć o tytuł najsmaczniejszego – wypieczonego przez siebie domowego chleba. Posiedzenie kapituły konkursowej odbędzie się w godzinach między 15.00 a 16.00 a tuż po nim rozstrzygnięcie konkursu. Podczas festiwalu uczestnicy będą mogli skosztować również pierwszej z naszego obszaru potrawy wpisanej na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tj. Szlachetnej Poleweczki z Ziemi Tureckiej. Pierwsza projekcja filmowa (dla najmłodszych) wystartuje o 17.00. Organizator zapewnia zadaszenie (namiot), leżaki i maty piknikowe. Na wszelki wypadek zainteresowani proszeni są o zabranie koców lub innych...
MAGICZNA WSTĘGA PRZECIĘTA!

MAGICZNA WSTĘGA PRZECIĘTA!

W dniu wczorajszym, tj. 8 lipca odbyło się uroczyste otwarcie Inkubatora Kuchennego Fundacji Ze Smakiem, jak również nowych siedzib Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. oraz Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz Tu”. Na wstępie Pani Prezes Magdalena Ciołek przywitała zebranych gości i podziękowała wszystkim tym, którzy zaangażowali się w powstanie tego miejsca. Pani Magdalena wspomniała, że to właśnie tutaj będą unosić się smakowite zapachy z wypieku chleba na zakwasie, czy wspaniałych konfitur, soków, powideł tworzonych przez mieszkańców. Stwierdziła, że  jest to miejsce, które ma promować rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez udostępnienie przestrzeni wraz z wyposażeniem Inkubatora – mieszkańcom gmin członkowskich Stowarzyszenia. Inkubator Fundacji spełnia bowiem wszelkie wymogi, jakie należy spełnić, by wprowadzić przetworzone produkty rolne, w tym wypadku owoce i warzywa, na rynek celem sprzedaży.  W tym budynku także będą realizowane warsztaty zielarskie, kulinarne, z przygotowania naturalnych kosmetyków, olejków eterycznych, a także mając na względzie to, iż kiedyś mieściła się tutaj Szkoła podstawowa – działania o charakterze edukacyjnym – skierowane do dzieci i młodzieży. Tu także powstaje „Zaczarowany ogród” na bazie pobranych w ramach projektu pod tym samym tytułem, zrazów dawnych odmian drzew owocowych, pobranych z gospodarstw zlokalizowanych na obszarze działania Stowarzyszenia. Po oficjalnym przecięciu wstęgi, nastąpiło pobłogosławienie budynku przez księdza...
Współpraca się opłaca…

Współpraca się opłaca…

W ramach realizacji projektu  „(KO)operatywność na wsi” w dniach 18-19 lipca br. gościliśmy w pierwszym w Polsce Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie. Przedstawione nam zostały główne zasady polegające na udostępnianiu mieszkańcom wsi, zwłaszcza przetwórcom, zaplecza  inkubatora, co z założenia ma ułatwić im rozwój działalności gospodarczej. Inkubator  dzięki  swojemu wyposażeniu w urządzenia gastronomiczne pozwala lokalnej społeczności  przetwarzać własne produkty  spełniając przy tym wszystkie wymogi sanitarne.  W ramach wizyty studyjnej zaprezentowano działalność Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca”, która na co dzień korzysta z infrastruktury inkubatora. Spółdzielnia zajmuje się wytwarzaniem gotowych posiłków i dań, produkcją m.in. soków, pieczywa i wyrobów cukierniczych. Wyroby te są wspólnie promowane i sprzedawane m.in. w sklepikach powstałych w Wadowicach i Lanckoronie, w których mieliśmy okazję zakupić wytworzone produkty lokalne. Współpraca lokalnych podmiotów działających w przetwórstwie rolno-spożywczym, którą mogliśmy poznać jest doskonałym przykładem na to, jak efektywnie można promować  produkty lokalne.   MB
OWJANI LAWENDĄ

OWJANI LAWENDĄ

Tuż pod Olsztynem mogliśmy się niemalże poczuć jak w Prowansji. Gdzie? Tuż przy gospodarstwie agroturystycznym i pierwszej w tamtejszym regionie plantacji lawendy, znajdującej się we wsi Nowe Kawkowo. 10-11 lipca wraz z piętnastoma uczestniczkami projektu „(KO)operatywność na wsi”, posiadającymi  niepowtarzalne i wyjątkowe życiowe pasje, mieliśmy przyjemność gościć w tej Warmijskiej manufakturze zielarstwa. Mazurska lawenda to przygoda, eksperyment, a także ucieczka od miejskiego życia, która stała się dla gospodarzy sposobem  na życie.  Wszystko zostało stworzone tak, aby przybywający tam goście, mogli poczuć  się jak za lat minionych, czasów „wsi spokojnej i wesołej”, gdy domy były z drewna, a szczeliny w nich wypełnione były gliną – tak, aby z okien było widać łąki, pola i  lasy niedotknięte ręką człowieka. W takiej atmosferze każdy z nas mógł odpocząć od miejskiej gonitwy, doznać uciszenia, a także spokoju. Gospodarze stworzyli Lawendowe Muzeum Żywe im. Jacka Olędzkiego, w którym mogliśmy skosztować lawendowego naparu, dowiedzieć się ciekawostek o lawendzie, obejrzeć zdjęcia z opisami, dokumentujące historię Warmijskiej rośliny oraz poznać interesującą opowieść o gospodarzach opiekujących się lawendą. To muzeum, nie bez powodu nazywane jest żywym, to twórcze, aktywne i nietypowe miejsce, gdzie można zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności. Owszem, jest też tradycyjna ekspozycja, lecz występuje raczej jako...

Od 10 lipca zapraszamy do krwon!

Już od dnia10 lipca OFICJALNIE zapraszamy Państwa do nowej siedziby Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. mieszczącej się w Krwonach 32 w gminie Brudzew.

Zmiana siedziby lgd!

Informujemy, iż w związku z planowaną przeprowadzką Turkowskiej Unii Rozwoju T.U.R. do budynku po starej Szkole Podstawowej w Krwonach 32 (gmina Brudzew) w dniach 08-09.07.2019 r. kontakt z biurem będzie utrudniony. Prosimy o kontakt telefoniczny (numer: 601614609) celem umówienia się na spotkanie. Za wszelkie niedogodności przepraszamy!
Wyniki konkursu PASJA ŻYCIA w ramach projekty (KO)operatywność na wsi!

Wyniki konkursu PASJA ŻYCIA w ramach projekty (KO)operatywność na wsi!

W wyniku obrad w dniu 28.06 br. członkowie kapituły konkursowej w składzie: Magdalena Ciołek, Aleksandra Kleśta – Nawrocka, Bartosz Stachowiak, Patrycja Wadelska. W oparciu o przedłożone formularze zgłoszeń, dokonali wyboru dwóch Laureatów, których pasja uznana została za najbardziej inspirującą i pięknie opowiedzianą w następujących kategoriach: rękodzieło: Główna nagroda: Barbara Klukaczyńska, Wyróżnienie: Aneta Antas. przetwórstwo produktów rolnych: Główna nagroda: Monika Susło, Wyróżnienie: Urszula Banasiak. Ponadto w przypadku rezygnacji przez Laureata z głównej nagrody, będzie scedowana na osobę wyróżnioną.   Serdecznie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Wybór był arcytrudny. Gratulujemy Laureatom! 🙂  
Kwiat Peruna odkryty, a Panie wyplatające wianki obdarowane

Kwiat Peruna odkryty, a Panie wyplatające wianki obdarowane

Noc Kupały to piękny przykład tego, jak niesamowita i bogata jest kultura naszych przodków. Nie bez powodu Noc Kupały wpisała się na stałe także do tradycji Turkowskiej Unii Rozwoju. Chcemy świętować to co piękne, wielowątkowe i kultywować tradycję związaną z letnim przesileniem Słońca. Obchodziliśmy tę magiczną noc już po raz siódmy i tym razem na terenie – gościnnej gminy Malanów. Na imprezie nie mogło zabraknąć oczywiście naszych członków stowarzyszenia, członków zespołów, w tym „Tradycji” i „Jarzębinek” z Malanowa i osób współpracujących z LGD. Uczestnicy wydarzenia zebrali się wieczorem o godz. 19 w Celestynach. Powitani „wodą”, a także chlebem przez Pana Wójta Gminy Malanów – Ireneusza Augustyniaka i Panią Prezes Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. ruszyli w białych strojach śpiewnym korowodem. Po dotarciu na miejsce czekało na gości przepyszne jadło, przygotowane przez gminy członkowskie LGD. Naszej „Kupalnocce” musiał oczywiście towarzyszyć przegląd wyplatania wianków z wcześniej zebranych kwiatów polnych. Każda z gmin miała swoich przedstawicieli. Kapituła stwierdziła, iż wszystkie wianki są zachwycająco przepiękne, dlatego też wszystkie panie, biorące udział w przeglądzie wianków, otrzymały wyróżnienia i symboliczny upominek. Równocześnie pośród okolicznych łąk, włodarze gmin jako przedstawiciele „gatunku męskiego”, poszukiwali kwiat paproci, który według wierzeń słowiańskich zakwita raz w roku, w czasie przesilenia...
Miła z maja przypominajka

Miła z maja przypominajka

Jeden z naszych grantobiorców Stowarzyszenie „Kaczkowiacy” zorganizował w dniu 18 maja br. w ramach projektu pn.: „Żyj zdrowo-w zgodzie z naturą i tradycją” cudowne zielarskie warsztaty, dzięki którym mogliśmy przekonać się, że po żywność…. nie trzeba wcale jeździć do miasta.Wystarczy wyjść na łąkę, by jej bogactwo urzekło nas różnorodnością cennych w wartości odżywczych roślin, które swobodnie mogą zastąpić te z domowych ogródków czy niestety – tych nabywanych z marketów.  Prowadząca warsztaty Małgorzata Kalemba – Dródż – blogerka kulinarna, doktor biochemii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie wykazała się nie tylko ogromną wiedzą i niesamowitymi umiejętnościami kulinarnymi, ale przede wszystkim „prawdziwą” pasją, którą skutecznie zarażała uczestników warsztatów. Wspaniałym zaskoczeniem dla wszystkich były pierogi na słodko z polnym szczawiem, równie pysznie smakowała konfitura z pędów świerka, choć tak naprawdę… wszystko, co zostało przygotowane podczas warsztatów było pyszne i jakże zdrowe!   Tego samego dnia, co warsztaty z Panią Małgorzatą Kalembą – Dróżdż (18 maja br.) odbywały się już po raz piąty Imieniny Wsi Stanisławy. To niesamowita impreza, która skupia znaczną część mieszkańców – integrując, bawiąc, a nawet ucząc. I tak na przykład w tym roku można było nauczyć się w jaki sposób udzielić fachowo pierwszej pomocy – na szczęście wykorzystując do tego...