Projekt grantowy: „Stowarzyszenie ze smakiem – pobudzenie do działania”
Cel ogólny LSR:
Budowanie tożsamości lokalnej oraz włączenie społeczne na obszarze działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.
Cel szczegółowy LSR:
Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i wzrost aktywności społecznej
Przedsięwzięcia LSR:
Aktywizacja NGO
Uzasadnienie zgodności operacji z celami LSR:
Operacja miała na celu wzmocnienie kapitału społecznego obszaru działania LGD, a także budowanie tożsamości lokalnej poprzez wzmocnienie potencjału NGO działających na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Operacja przyczyniła się do zwiększenia przynależności osób do lokalnej wspólnoty oraz zwiększenia integracji międzypokoleniowej. Ponadto projekt podniósł kompetencje i wiedzę członków Stowarzyszenia. Wdrożenie pakietów promocyjnych pozwoliło na kreowanie wizerunku organizacji jako cennego uczestnika lokalnej wspólnoty.
Zakres realizacji:
Zakres realizacji operacji obejmował organizację dwóch otwartych szkoleń. Pierwsze szkolenie dotyczyło opracowania planu rozwoju instytucjonalnego ukierunkowującego i poszerzającego ofertę NGO. Natomiast tematem drugiego przedsięwzięcia były sposoby zdrowego odżywiania. W zakres operacji wchodził również zakup namiotu i wyposażenia pomieszczeń tj.: krzeseł do świetlicy, stołów cateringowych, ławeczek cateringowych oraz wyposażenia kuchennego tj.: garnków, brytfanny, pojemników termoizolacyjnych do żywności, pojemników ze stali nierdzewnej, pokrywek do pojemników, frytkownicy, patelni. Ponadto w ramach grantu wdrożony został pakiet marketingowy i promocyjny tj.: zakup strojów – sukienek ludowych z fartuchami oraz folderów, notesów, butonów.
Grantobiorca: Stowarzyszenie Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary
Termin realizacji: 1.02.2018 – 31.05.2018
Miejsce realizacji: Tokary Pierwsze – Gmina Kawęczyn
Kwota pomocy: 12 000,00 zł