Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Projekt grantowy : „ZDROWIE DLA POKOLEŃ”
Cel ogólny LSR:
Budowanie tożsamości lokalnej oraz włączenie społeczne na obszarze działania Turkowskiej Unii Rozwoju- T.U.R.
Cel szczegółowy LSR:
Zwiększenie integracji międzypokoleniowej społeczności lokalnej
Przedsięwzięcie LSR: Rozwój kompleksowych ofert na rzecz integracji międzypokoleniowej
ze szczególnym uwzględnieniem członków rodzin
Uzasadnienie zgodności operacji z celami LSR:
Projekt wpisał się w cel ogólny, ponieważ przyczynił się do budowania lokalnej tożsamości związanej z zdobywaniem wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego regionu, w tym także opartego na roślinach z okolicznych łąk. Projekt przyczynił się do zacieśnienia współpracy między przedstawicielami różnych pokoleń. Realizacja warsztatów umożliwiła zdobycie nowej wiedzy oraz świadomości w zakresie aspektów środowiskowych i przyczyniających się do ochrony zdrowia ludzi.
Operacja jest zgodna z celami LSR dla projektu grantowego. Realizacja operacji bezpośrednio i pośrednio przyczyniła się do budowania tożsamości lokalnej mieszkańców obszaru Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Miejsce realizacji operacji znajduje się na terenie LGD.
Zakres realizacji:
Pierwszym krokiem był zakup wyposażenia niezbędnego do przeprowadzenia pokazu inauguracyjnego oraz organizacji warsztatów kulinarnych.
Kolejnym zadaniem była organizacja warsztatów ekologicznych ‘Czarne złoto” czyli ekologia w ogrodzie, w domu i rolnictwie. Osoby uczestniczące w spotkaniu bardzo dużo dowiedziały się na temat bioodpadów i prawidłowego kompostowania odpadków.
Następnie zorganizowano warsztaty kulinarne dla trzech grup – kobiety, mężczyźni oraz dzieci i młodzież. Poprzez ww. warsztaty zintegrowano pokolenie młodszych i starszych mieszkańców aby zwrócić uwagę na zanikające tradycje kulinarne. Kobiety w różnej grupie wiekowej piekły ciasta na bazie warzyw, mężczyźni przygotowywali potrawy kuchni regionalnej dawnych lat natomiast młodzież stworzyła zdrowe desery i koktajle.
Kolejny etap to wykład połączony z pokazem kulinarnym oraz degustacją, który prowadziła znawczyni kuchni staropolskiej, zajmująca się historycznymi i współczesnymi aspektami kuchni regionalnej i staropolskiej właśnie. Wszystko to, działo się pod hasłem „Wielkopolski stół. Tradycja i nowoczesność”. Niepodważalne smaki znane wszystkim doskonale, zostały na nowo zaprezentowane i w pozytywny sposób zaskoczyły wszystkich zebranych gości.
Ostatnia część projektu to Piknik integracyjny podsumowujący projekt. Zostały na nim zaprezentowane efekty nauki młodzieży, kobiet i mężczyzn.
Grantobiorca: Ochotnicza Straż Pożarna w Krwonach
Termin realizacji: lipiec – październik 2021
Miejsce realizacji: Krowny 58a, gmina Brudzew
Kwota pomocy: 17 982,00 zł