„Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” ponownie przystąpiła do certyfikacji produktów lokalnych „Ziemi Tura”, do której zaprosiła lokalnych producentów, rolników, rękodzielników, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, małe i średnie przedsiębiorstwa oraz organizacje pozarządowe, które działają na obszarze gmin członkowskich Stowarzyszenia tj. Gminy Brudzew, Dobra, Kawęczyn, Kościelec, Malanów, Przykona, Turek, Władysławów oraz członka wspierającego – Miasta Turek.
W dn. 7 lipca 2023 r. zebrała się komisja certyfikująca w składzie:
– Pani Magdalena Ciołek – prezes Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”,
– Pan Sylwester Dzikowski – członek Zarządu Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, znawca regionu w tematyce historia,
– Pan Bartosz Stachowiak – dyrektor muzeum w Turku
– Pani Arleta Jakubowska – znawca regionu w tematyce kulinaria,
– Pan Michał Sidorowicz – przedstawiciel mediów lokalnych,
– Pani Kinga Trzmielewska – pracownik biura „Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.”, znawca regionu w tematyce dziedzictwo kulturowe.
O przedłużenie certyfikacji z 2020 r. wnioskowali:
– Monika Susło – miody,
– „Żółty parasol” – przetwory z borówki, żurawiny, herbatka,
– „Browar Turek” – piwo rzemieślnicze,
– Stowarzyszenie „Dom” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa – pierniczki bogumiłki,
– Piotr Staszak – rzeźba w drewnie,
– „Pasieka Dziewiątka” Anna i Marcin Bugała,
– Spółdzielnia socjalna „Powrócisz tu”,
– Fundacja „Ze smakiem” – warsztaty pieczenia chlebów.
Komisja podjęła decyzję o przydłużeniu certyfikatu wnioskodawcom.
W kolejnym etapie przeanalizowano dokumenty wnioskodawców z 2023 r., przeanalizowano ich produkty i usługi oraz dokonano oceny wniosków w kategoriach;
– rękodzieło:
– produkty:
– działania kultywujące lokalne tradycje i historię obszaru (doznania):
To kategoria, która została dodana w 2023 r. i która ma na celu podkreślenie tradycji i zwyczajów naszego obszau.
Wszyscy wnioskodawcy uzyskali pozytywną ocenę.
Dziękujemy serdecznie wszystkim wnioskodawcom i liczmy na owocną współpracę.
Dziękujemy również komisji za pracę nad oceną wniosków.