CERTYFIKACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH „ZIEMI TURA”

07/07/2023
CERTYFIKACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH „ZIEMI TURA”

„Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” ponownie przystąpiła do certyfikacji produktów lokalnych „Ziemi Tura”, do której zaprosiła lokalnych producentów, rolników, rękodzielników, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, małe i średnie przedsiębiorstwa oraz organizacje pozarządowe, które działają na obszarze gmin członkowskich Stowarzyszenia tj. Gminy Brudzew, Dobra, Kawęczyn, Kościelec, Malanów, Przykona, Turek, Władysławów oraz członka wspierającego – Miasta Turek.

W dn. 7 lipca 2023 r. zebrała się komisja certyfikująca w składzie:

– Pani Magdalena Ciołek – prezes Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”,

– Pan Sylwester Dzikowski – członek Zarządu Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, znawca regionu w tematyce historia,

– Pan Bartosz Stachowiak – dyrektor muzeum w Turku

– Pani Arleta Jakubowska – znawca regionu w tematyce kulinaria,

– Pan Michał Sidorowicz – przedstawiciel mediów lokalnych,

– Pani Kinga Trzmielewska – pracownik biura „Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.”, znawca regionu w tematyce dziedzictwo kulturowe.

O przedłużenie certyfikacji z 2020 r. wnioskowali:

– Monika Susło – miody,

– „Żółty parasol” – przetwory z borówki, żurawiny, herbatka,

– „Browar Turek” – piwo rzemieślnicze,

– Stowarzyszenie „Dom” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa – pierniczki bogumiłki,

– Piotr Staszak – rzeźba w drewnie,

– „Pasieka Dziewiątka” Anna i Marcin Bugała,

– Spółdzielnia socjalna „Powrócisz tu”,

– Fundacja „Ze smakiem” – warsztaty pieczenia chlebów.

Komisja podjęła decyzję o przydłużeniu certyfikatu wnioskodawcom.

W kolejnym etapie przeanalizowano dokumenty wnioskodawców z 2023 r., przeanalizowano ich produkty i usługi oraz dokonano oceny wniosków w kategoriach;

– rękodzieło:

  • Handmade Grabowski Wood – deski drewniane;
  • Piotr Jaros – wyroby z drewna;

– produkty:

  • „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” – przetwory;
  • Andrzej Karbowy – ser twarogowy;
  • Dariusz Siemiątkowski – wyroby wędliniarskie;
  • Probiotics.

– działania kultywujące lokalne tradycje i historię obszaru (doznania):

  • Wykopki u Małgorzaty Zawady w Gąsinie;
  • Kwietne dywany na Boże Ciało w parafii Skęczniew;
  • Skolonicy z Dzierżąznej;
  • Wielkanocny pasztet od KGW Marianki;
  • Zapusty zespół „Razem”;
  • Zespół „Tradycja”;
  • Uloterapia Młodzianów.

To kategoria, która została dodana w 2023 r. i która ma na celu podkreślenie tradycji i zwyczajów naszego obszau.

Wszyscy wnioskodawcy uzyskali pozytywną ocenę.

Dziękujemy serdecznie wszystkim wnioskodawcom i liczmy na owocną współpracę.

Dziękujemy również komisji za pracę nad oceną wniosków.

 

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona prowadzona przez Turkowską Unię Rozwoju - T.U.R.
w ramach operacji, której celem jest wspieranie lokalnego rozwoju na obszarach wiejskich, Europa inwestująca w obszarach wiejskich. Operacja współfinansowana jest ze środków
Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".