W czwartek 8 listopada 2018 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w niezwykłym wydarzeniu – obrzędowym – pokazie kiszenia kapusty. Niezwykłym gdyż dzięki Stowarzyszeniu Kaczkowiacy przenieśliśmy się w czasy naszych babć i dziadków, by nie tylko naocznie, ale i praktycznie doświadczyć „deptania” kapusty w drewnianych beczkach. Całość przedsięwzięcia misternie przygotowana przez Stowarzyszenie Kaczkowiacy pozwoliła nam nie tylko poczuć klimat dawnych lat, ale także zdobyć wiedzę na temat kiszenia kapusty, której dziś coraz młodsze pokolenia niestety nie posiadają, a którą chętnie podzieliła się Pani Teresa – skarbnica wiedzy w zakresie dawnych metod kiszenia.
Przed laty kiszenie kapusty to także czas kiedy spotykały się całe rodziny czy sąsiedzi ze wsi, gdzie przygotowując zapasy na zimę współbiesiadowali – bawiąc się i śpiewając przy wspólnym stole. Dlatego też i podczas naszego pokazu nie zabrakło przyśpiewek i pieśni w wykonaniu Zespołu z nad Swędrni, który umilał czas uczestnikom – edukując i bawiąc zarazem.
Obrzędowe kiszenie kapusty poprzedziły warsztaty z kiszonek i fermentacji oraz tradycji kiszenia ze współczesnym – polskim mistrzem kiszonek – Panem Aleksandrem Baronem – szefem kuchni i restauratorem, współgospodarzem programu Widelcem po mapie na antenie Kuchni+. Pan Baron przez kilka lat prowadził autorską restaurację Solec 44 w Warszawie, w której zasłynął z zamiłowania do polskiej kuchni, lokalnych, wysokiej jakości – produktów i niebanalnego łączenia smaków. Nasz gość specjalny na nowo odkrywa dawne receptury i składniki, stale eksperymentując i zaskakując w tym na łamach wydanej przez siebie książki Kiszonki i fermentacje. O kulinarnych eksperymentach Pana Barona można dowiedzieć się także z licznych artykułów o kuchni polskiej na łamach „Kukbuka” i „Zwierciadła” oraz książek: Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści oraz Między wódką a zakąską.
Pokaz kiszenia kapusty oraz warsztaty zarejestrowane zostały w postaci filmu promującego projekt, w tym ideę kiszenia, który udostępniany będzie na portalach internetowych i mediach społecznościowych.
Całość zrealizowana została pod znamiennym tytułem: CUD NATURY. KISZONKI I FERMENTACJE. Szkolenie zrealizowane zostało w ramach projektu grantowego Fundacji ze Smakiem Budowanie odpowiedzialności za dziedzictwo lokalne (w oparciu o zasoby: naturalne, kulturowe, rekreacyjne) Poddziałanie 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014– 2020.