Okazuje się, że Dzień Kobiet można świętować nie tylko w kinie czy restauracji, ale także… na warsztatach kulinarnych! W piątek 6 marca przestrzeń Inkubatora Kuchennego w Krwonach wypełnił wyjątkowy zapach prawdziwego chleba, a to za sprawą wizyty pań z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Długie w powiecie kolskim.
Naszych gości powitała Prezes Fundacji ze Smakiem Magdalena Ciołek, która przybliżyła im ideę funkcjonowania fundacji i inkubatora. Następnie gospodynie pod czujnym okiem Arlety Jakubowskiej poznały tajniki wypieku chleba na zakwasie – od zarobienia ciasta, poprzez jego ponowne wyrobienie i włożenie do łubianek, aż do wyjęcia gorących bochenków z pieca i ich degustacji. W międzyczasie panie mogły uczestniczyć w procesie tłoczenia i pasteryzacji naturalnego soku z jabłek, a nasza dietetyk Kinga Andrzejewska pokazała, że wypiekany przez nas chleb jest znacznie zdrowszy niż wiele sklepowych produktów mających w składzie rozmaite konserwanty i ulepszacze.
Każda z gospodyń na zakończenie wizyty otrzymała okazały, jeszcze gorący bochen chleba i świeżo wytłoczony, pyszny sok z jabłek. Panie były pod dużym wrażeniem wyposażenia Inkubatora Kuchennego i brały bardzo aktywny udział w warsztatach.
Dziękujemy na odwiedziny, fantastyczną atmosferę i polecamy się na przyszłość !