Dzięki realizacji poniedziałkowego szkolenia pt.: „FORMALNO-PRAWNE ASPEKTY PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ” zdobyliśmy elementarną wiedzę z zakresu sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych, sposobów tworzenia kooperatywy czy spółdzielni socjalnej, możliwości pomocy przez Wielkopolski Ośrodek Ekonomii Społecznej, wszelkich dodatkowych wymogów (SANEPID, PRZEPISÓW WETERYNARYJNYCH, PPOŻ) oraz wprowadzania produktów na rynek i ich znakowania. W ramach programu przewidziany był także wykład dotyczący form prawnych prowadzenia działalności gospodarczej, rodzaju jej opodatkowania, najczęściej wykorzystywanych umów w obrocie gospodarczym, zatrudniania pracowników czy też związanej z działalnością gospodarczą sprawozdawczości.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu!
Powyższe działanie zostało zorganizowane w ramach realizacji operacji „(KO)operatywność na wsi”. Celem głównym projektu jest inspirowanie i inicjowanie działań wspierających rozwój partnerskiego podejścia na rzecz rozwoju przedsiębiorczości, budowanie postaw przedsiębiorczych w szczególności pośród osób młodych, aktywizacja seniorów i wzrost pewności siebie mieszkańców obszarów wiejskich Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. oraz promocja obszaru jako miejsca sprzyjającego rozwojowi społecznych inicjatyw poprzez organizację wyjazdów studyjnych, szkolenia, warsztatu, seminarium, stoiska produktów lokalnych i filmu promującego potencjał wsi do końca października 2019 r.