W poszukiwaniu tradycyjnych potraw na bazie ziół z obszaru LGD

08/10/2018
W poszukiwaniu tradycyjnych potraw na bazie ziół z obszaru LGD

Wykład na temat tradycji zielarskich na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. wygłoszony przez dr Aleksandrę Kleśtę za nami, a przed nami… analizowanie przepisów przedstawionych przez uczestniczki wykładu w kontekście ich stosowania na naszym terenie od minimum 25 lat, prace badawcze Pani Oli celem zebrania materiałów źródłowych i wpisania 3 potraw na ministerialną Listę Produktów Regionalnych. Już niebawem rozpoczniemy także prace nad publikacją zawierającą „ziołowe” przepisy naszych uczestniczek. Cieszymy się, że mamy tak aktywne kobiety, które nie tylko chętnie dzielą się swoimi przepisami, wiedzą i doświadczeniem, ale i dbają o to, by nasza tradycja nie odeszła w zapomnienie. W imieniu własnym, jak i Fundacji ze Smakiem dziękujemy i zapraszamy do współpracy wszystkie szeptuchy 🙂 Czekamy na kolejne przepisy wraz ze wspomnieniami związanymi z tradycją przygotowywania potraw w Waszych domach.

  • DSC_0182
  • DSC_0201
  • DSC_0195
  • DSC_0206
  • DSC_0120b
  • DSC_0115b
  • DSC_0156
  • DSC_0158
  • DSC_0174
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona prowadzona przez Turkowską Unię Rozwoju - T.U.R.
w ramach operacji, której celem jest wspieranie lokalnego rozwoju na obszarach wiejskich, Europa inwestująca w obszarach wiejskich. Operacja współfinansowana jest ze środków
Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".