W czwartek 25 kwietnia miała miejsce konferencja pt. „LEKARZ LECZY – NATURA UZDRAWIA” będąca uwieńczeniem działań projektu grantowego Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz Tu” pt. „Rośliny nas uzdrowią”. Powyższe spotkanie miało na celu zwrócenie uwagi na problemy współczesnego świata, do których zaliczyć możemy między innymi oddziaływanie człowieka na środowisko oraz wpływ żywności na zdrowie psychofizyczne człowieka, w szczególności dzieci. W konferencji udział wzięło 61 osób, w tym dyrektorzy placówek edukacyjnych, na rzecz których spółdzielnia świadczy usługi zbiorowego żywienia.
Konferencję otworzyła Prezes Spółdzielni Pani Magdalena Ciołek, która wskazała jaki cel i idee przyświecały projektowi. Jak wskazała – realizując go, spółdzielnia chciała uświadomić mieszkańcom, że rośliny zawsze stanowiły cenne wzbogacenie diety ludzi, z uwagi na specyficzne właściwości prozdrowotne i przyprawowe. Projekt miał pokazać uczestnikom możliwość samodzielnego wykorzystania ziół, szczególnie tych dziko rosnących, w codziennej kuchni oraz w kosmetologii. Ponadto miał on uwrażliwić lokalną społeczność na kwestie ochrony środowiska naturalnego oraz zwrócić uwagę na fakt, że przyszłość kolejnych pokoleń zależy od jakości środowiska naturalnego, że człowiek nie powinien dążyć do dominacji nad nim, lecz do współistnienia.
Jako pierwszy prelegent wystąpiła Pani dr Agnieszka Krzemińska – wieloletnia pasjonatka medycyny chińskiej, konsultant dietetyczny, propagator w wiedzy o naturalnych metodach utrzymania zdrowia i zapobiegania chorobom oraz wykładowca na licznych uczelniach w Polsce. Pani Doktor wygłosiła wykład o mocy płynącej z natury, uwrażliwiając uczestników na fakt wpływu diety na zdrowie człowieka. Uczestnicy mogli usłyszeć – co tak naprawdę przesądza o kondycji zdrowotnej człowieka, jak niszczycielski wpływ mają tłuszcze trans, cukier i nadmierne spożycie białka zwierzęcego. Pani Agnieszka wskazała produkty, jakie winniśmy wyeliminować z diety, jakie zredukować do minimum, a których na naszym stole powinno być najwięcej. W tym wypadku podkreśliła dobroczynny wpływ diety roślinnej oraz obaliła mit, że białko zwierzęce jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju człowieka. Dla przykładu pokazała uczestnikom sposób łączenia potraw na bazie roślin, zawierających wszystkie niezbędne aminokwasy, pozwalające uzyskać pełnowartościowe białko. Znaczna część wykładu poświęcona była także filozofii życia wywodzącej się z medycyny chińskiej.
Dalej zostaliśmy wnikliwie wprowadzeni w świat mikroorganizmów przez Pana Sławomira Gackę. Wykładowca podkreślił rolę mikroorganizmów, mających zbawienne korzyści dla naszego organizmu oraz dla całego życia na ziemi. Pan Sławomir pełni funkcję Dyrektora Krajowego Centrum Mikroorganizmów w Bratuszynie, jest właścicielem firmy ProBiotics Polska, założycielem Instytutu Technologii Mikrobiologicznych oraz prelegentem podczas konferencji i sympozjów dotyczących natury i roli mikroorganizmów w przyrodzie. Pan Gacka swój wykład rozpoczął słowami: „Częste mycie, skraca życie”, by później rozwinąć wątek i wyjaśnić, że sterylność, do której dziś tak dążymy, nie jest wcale tak dla nas dobra, że stosowanie środków chemicznych, czy środków higieny osobistej pozbawia nas naturalnej warstwy ochronnej skóry. Wykład Pana Sławomira Gacki uświadomił uczestnikom, że około dwóch kilogramów naszego ciała to bakterie – te pożyteczne oraz te niechciane, że są one tak „stare” jak nasz wszechświat, że od nich zależy nie tylko stan naszego zdrowia psychicznego, ale i umysłu. Ciekawym aspektem było odniesienie się do roli w naszym organizmie Helicobacter pylori – bakterii, która często uporczywie zwalczamy, a która jest także dla naszego organizmu potrzebna. Wykład zakończony został apelem, byśmy się często całowali, bowiem poprzez jeden pocałunek przenosimy 80 mln bakterii.
Tuż po krótkiej przerwie podczas, której zaproszeni goście mogli zasmakować potraw przygotowanych dosłownie z łąk znajdujących się na naszej ziemi, przygotowanych osobiście przez Szefową Kuchni Spółdzielni Socjalnej „POWRÓCISZ TU” Panią Arletę Jakubowską, odbyła się kolejna prelekcja. Pani Kinga Andrzejewska zatrudniona na stanowisku dietetyka w Spółdzielni przedstawiła podsumowanie wyników badań przeprowadzonych przez Panią Annę Durkiewicz wśród uczniów szkoły podstawowej w Kaczkach Średnich. Z zaprezentowanych danych wynika, że dzieci już w wieku wczesno szkolnym mają niedobory wielu witamin, a także nadmiar tkanki tłuszczowej i podwyższony cholesterol, których źródłem są nadmierna ilość pożywienia zawierającego białko zwierzęce i cukier, zbyt mała ilość produktów roślinnych oraz brak aktywności fizycznej.
Następnie wykład przeprowadziła znana osobowość telewizyjna, kucharz, dziennikarz kulinarny, propagator zdrowego żywienia, założyciel Fundacji „Szkoła na Widelcu”, a także autor i współautor licznych publikacji książkowych i artykułów prasowych – Pan Grzegorz Łapanowski. Pan Grzegorz Łapanowski z ogromnym entuzjazmem i nadzieją przedstawił działalność Fundacji Szkoła na Widelcu, zachęcając obecnych, by włączyli się w zainicjowaną przez niego ogólnopolską akcję, by wspólnie gotować z dziećmi i uczyć je dokonywać dobrych, a przede wszystkim zdrowych wyborów. W swym wystąpieniu odniósł się także do kwestii ochrony środowiska, w tym wciąż rosnącej ilości spożywanego mięsa oraz Wielkiej Pacyficznej Plamie Śmierci (1,6 mln km2).
Po wszystkich wystąpieniach odbył się panel dyskusyjny z udziałem prelegentów, podczas którego także i uczestnicy mogli zadawać pytania. W tym miejscu także Prezes Spółdzielni przypomniała jak trudne były początki działalności spółdzielni, kiedy to rodzice, dzieci i grono pedagogiczne niejednokrotnie z wątpliwością, a nawet krytyką odnosili się do serwowanych przez spółdzielnię dań. Trzeba było czasu, by dzieci zaakceptowały na przykład kompot, czy wodę z cytryną zamiast kupowanego do rozcieńczenia, sztucznego i bardzo słodkiego soku. Nie wszystko jednak udało się wprowadzić, co więcej z wielu dań zrezygnowano pod naciskiem uwag płynących ze szkół. Jedynie to, czego nikt i nic nie jest w stanie zmienić to fakt, że spółdzielnia nigdy nie będzie używała do przygotowania swych dań sztucznych dodatków, zawierających glutaminian sodu, czy inne wzmacniacze smaku!
Konferencja zrealizowana została w ramach projektu grantowego Lokalnej Grupy Działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Budowanie odpowiedzialności za dziedzictwo lokalne (w oparciu o zasoby: naturalne, kulturowe, rekreacyjne) Poddziałanie 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014– 2020.