W dniu 21 maja 2018 r. w Poznaniu reprezentanci Zarządu działającej od 2006 r. Fundacji ze Smakiem (wcześniejsza nazwa: Turecka Unia Rozwoju – T.U.R.) podpisali umowę na realizację projektu dotyczącego utworzenia Inkubatora Kuchennego w ramach środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 – Leader.
Projekt realizowany będzie na terenie Gminy Brudzew w budynku po byłej Szkole Podstawowej w Krwonach. Wartość dofinansowania (100%) 499 966 zł. Koncepcja Inkubatora Kuchennego zasadza się na udostępnianiu mieszkańcom, rolnikom i małym przedsiębiorstwom pomieszczeń wraz z linią technologiczną do przetwarzania owoców i warzyw oraz wypieku chleba. W szczególności oferta usług polegać będzie na:
Inkubator Kuchenny świadczył będzie usługi najmu dwutorowo:
Zarówno w pierwszym, jak i drugim wariancie za zapewnienie w zakładzie wymagań higienicznych oraz zapewnienie identyfikowalności produktów końcowych odpowiedzialny będzie Inkubator. Osoby, korzystające z Inkubatora (podmioty) ponosić będą natomiast odpowiedzialność za jakość zdrowotną i handlową swoich produktów i za przestrzeganie wymagań prawa żywnościowego w zakresie odnoszącym się do ich produktów. Szczegółowe zasady współpracy określać będzie Regulamin Inkubatora Kuchennego oraz zawarta umowa pomiędzy Inkubatorem, a korzystającymi z jego zasobów i usług.
Obok surowców pochodzących z lokalnych upraw realizacja przedsięwzięcia zapewni także wykorzystanie zasobów naturalnych, jakim są dziko rosnące owoce, zioła pochodzące z pobliskich pól, sadów, łąk i lasów. Dzięki nim możliwe będzie tworzenie przetworów, soków, czy ziołowo – owocowych herbatek powstałych na skutek suszenia składników, czy przetwarzania ich w obróbce cieplne np.: pesto ziołowe. Dzięki współpracy z Lokalną Grupą Działania Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. do ich produkcji wykorzystane zostaną wielopokoleniowe przepisy i receptury pochodzące od naszych babć, gospodyń wiejskich oraz przepisy, jakie Fundacja pozyska realizując inny projekt dofinansowany ze środków PROW pn.: Niezłe ziółko, czyli tradycje zielarskie na Ziemi Tura.
Zapraszamy w imieniu własnym, jak i Fundacji ze Smakiem do współpracy z inkubatorem. To największy projekt zawarty w Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2016-2023. Wyrażamy przekonanie, że obecne trendy żywieniowe oraz „moda” na produkty naturalne, na bazie dawnych receptur okaże się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”.
Mimo, iż prognozowany czas uruchomienia inkubatora szacuje się na wiosnę przyszłego roku, już dziś osoby zainteresowane współpracą prosimy o kontakt z naszym biurem.