W dniu 9 sierpnia 2023 r. „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” zorganizowała warsztaty kulinarno – fermentacyjne. Warsztaty poprowadziły Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska autorki bloga: Mead Ladies oraz dwóch książek „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” oraz „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”. Celem warsztatów było pokazanie jak czerpać z natury oraz jak wprowadzić dzikie rośliny do naszej kuchni. Od dłuższego już czasu dzika Kuchnia zyskuje coraz więcej sympatyków w związku z tym również na nasze warsztaty zgłosiło się kilkanaście Pań. W pierwszej kolejności odbył się spacer botaniczny po pobliskich łąkach, na którym mogliśmy się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy na temat roślin i ziół, które rosną obok nas niemalże wszędzie a jednocześnie są bardzo smaczne i odżywcze. Mniszek lekarski, babka lancetowata, pokrzywa czy jasnota biała, która znakomicie zastępuje szpinak – jak się okazuje te i wiele innych można wykorzystać do eksperymentów kuchennych. Po zebraniu roślin udaliśmy się do sali warsztatowej Fundacji „Ze Smakiem”, gdzie nadszedł czas na gotowanie w praktyce. Na początek przygotowaliśmy utlenioną herbatę z liści wierzby lub nawłoci. Następnie przygotowana została kiszona papryka z czosnkiem, pieprznicą i igłami świerkowymi oraz ocet z nasionami dzikiej marchwi. Na deser były dzikie czekoladki czyli czekoladowe kulki z kaszy jaglanej obtoczone w sproszkowanych kwiatach i grzybach oraz podpłomyki z nasionami pokrzywy. Warsztaty realizowane były w ramach Projektu Współpracy „Dobre bo Nasze” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.