W dn. 21-23 września mamy wielką przyjemność gościć delegację osób z okolic Płocka – mieszkańców, liderów, rolników, doradców z obszarów wiejskich. To niesamowite doświadczenie dla nas, tym bardziej, że mogliśmy się spotkać z naszymi lokalnymi partnerami, w tym producentami wyrobów i usług przez nas certyfikowanych.
Dzień pierwszy czyli środa 20 września był bogaty w program. Bardzo dziękujemy właścicielom i pracownikom firmy ProBiotics Polska oraz właścicielom i pracownikom gospodarstwa Wigwam Russocice oraz cudownym członkom zespołu Tradycja z Malanowa za Wasze zaangażowanie, profesjonalizm, a nade wszystko Wielkie Serca . Przed laty zastanawialiśmy się, co może stanowić wyróżnik naszego regionu? Dziś nie mamy już wątpliwości… To siła ludzi, ich wyjątkowość, oddanie sprawie i tworzenie rzeczy wielkich i niepowtarzalnych, które pozostają na zawsze w pamięci tych, którym dane było ich doświadczyć! Nasza społeczność to ogromna siła i potencjał, które nie mają sobie równych. Dziękujemy także właścicielom i kadrze Hotelu Olsza za zaangażowanie i zawsze gwarantowaną jakość, Pani Ewie Dygas – Wicewójt Gminy Przykona za prezentację gminy oraz Pani Barbarze z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego za zaufanie.
Dzień drugi wizyty studyjnej tj. czwartek 21 września wypełniony był po brzegi atrakcjami, inspiracjami i znakomitym jedzeniem. Dzień rozpoczęliśmy przejażdżką nad Zbiornik Przykona, gdzie grupa mogła obserwować przemianę regionu z przemysłu wydobywczego, na energię odnawialną czyli farmę fotowoltaiczną. Podczas drogi Pani Kinga Trzmielewska opowiedziała o historii wydobycia węgla brunatnego na naszym obszarze, o działalności Kopalni Węgla Brunatnego „Adamów” oraz Elektrowni „Adamów” oraz zmienionym krajobrazie pokopalnianym. Następnie udaliśmy się do Gospodarstwo Agroturystyczno-skansenowe „Zamek” w Rogowie , gdzie Pan Grzegorz Pietrzak wraz ze swoją córką Katarzyną Pietrzak opowiedzieli o swojej pasji do historii, a my mogliśmy obejrzeć pokaźną kolekcję eksponatów zgromadzonych przez Pana Grzegorza. Kolejnym punktem było Gospodarstwo rolne Pleuro Państwa Jolanty i Piotra Geblerów, gdzie oprócz historii, zwiedzania hal z podłożem do boczniaków, zostaliśmy ugoszczeni znakomitym obiadem, a na stole królował boczniak. Po obiedzie czas na relaks, więc udaliśmy się do idealnego miejsca czyli Uloterapia Młodzianów, gdzie nasz certyfikowany producent Jacek Włodarski wraz z rodziną ugościli nas, opowiedzieli o uzyskaniu dofinansowania na rozwój działalności w ramach naboru ogłaszanego przez LGD Turkowska Unia Rozwoju i opowiedzieli o dobroczynnym wpływie uloterapii na organizm człowieka. Następnie pojechaliśmy do gospodarstwa Państwa Małgorzaty i Dariusza Siemiątkowskich, którzy prowadzą Rolniczy Handel Detaliczny i za swoje przepyszne wyroby wędliniarskie w tym roku otrzymali również certyfikat Ziemi Tura. Grupa oczywiście skosztowała przepysznej kiełbasy, kaszanki, salcesonu, szynek i wielu innych smakołyków. Na koniec dnia pojechaliśmy do Browar Turek, gdzie właściciel Pan Tomasz Wiatrowski opowiedział nam o procesie ważenia piwa, oprowadził na, pokazując urządzenia i zaprosił nas do degustacji piw ważonych w Turku. Na stole królowały żeberka w piwie i pierogi czyli specjalność lokalu. W doskonałych humorach grupa wróciła do Hotel Olsza.
Piątek 22 września to trzeci i niestety ostatni dzień wizyty studyjnej. Grupa zaraz po śniadaniu wykwaterowała się z Hotel Olsza i przyjechała do naszej siedziby do Krwon. Została im zaprezentowana działalność trzech organizacji Lokalnej Grupy Działania „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, Fundacja Ze Smakiem i Spółdzielnia Socjalna Powrócisz Tu. Pani Magdalena Ciołek jako osoba związana z tymi trzema organizacjami oprowadziła grupy po budynku i po terenie, przedstawiła jego historię i jak krok po kroku upiększa tą przestrzeń dzięki zrealizowanym projektom. Pani Arleta Jakubowska i Pani Katarzyna Łajdecka oprowadziły grupę po Inkubatorze Kuchennym, omówiły oferty usług, a także opowiedziały o tym, co najczęściej w nim przetwarzamy. Następnie grupa udała się do naszego sklepiku, gdzie można było zakupić m.in. przetwory z aronii, rokitnika, czarnego bzu, mięty, konfitury z porzeczek i fenomenalne powidła śliwkowe z rumem, hydrolaty, herbatki, zioła do kąpieli oraz kadzidła. Serdecznie dziękujemy za tak duże zainteresowanie naszymi produktami. Podczas serwisu kawowego grupa mogła skosztować chleba pieczonego w naszym Inkubatorze, pysznego sera twarogowego od naszego certyfikowanego producenta Pana Andrzeja Karbowego oraz konfitur produkowanych przez Turkowska Unia Rozwoju. Następnie przyszedł czas na warsztaty pieczenia chleba oraz odpornościowe, na których każdy mógł wykonać samodzielnie pastę z kurkumy. W części wykładowej Pani Edyta Głodna omówiła zasady prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego. Wizyta studyjna zakończyła się przepysznym obiadem w Spółdzielnia Socjalna Powrócisz Tu. Dziękujemy serdecznie za wizytę