W ramach realizacji projektu „(KO)operatywność na wsi” w dniach 18-19 lipca br. gościliśmy w pierwszym w Polsce Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie. Przedstawione nam zostały główne zasady polegające na udostępnianiu mieszkańcom wsi, zwłaszcza przetwórcom, zaplecza inkubatora, co z założenia ma ułatwić im rozwój działalności gospodarczej. Inkubator dzięki swojemu wyposażeniu w urządzenia gastronomiczne pozwala lokalnej społeczności przetwarzać własne produkty spełniając przy tym wszystkie wymogi sanitarne. W ramach wizyty studyjnej zaprezentowano działalność Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca”, która na co dzień korzysta z infrastruktury inkubatora. Spółdzielnia zajmuje się wytwarzaniem gotowych posiłków i dań, produkcją m.in. soków, pieczywa i wyrobów cukierniczych. Wyroby te są wspólnie promowane i sprzedawane m.in. w sklepikach powstałych w Wadowicach i Lanckoronie, w których mieliśmy okazję zakupić wytworzone produkty lokalne. Współpraca lokalnych podmiotów działających w przetwórstwie rolno-spożywczym, którą mogliśmy poznać jest doskonałym przykładem na to, jak efektywnie można promować produkty lokalne.
Powyższe działanie zostało zorganizowane w ramach realizacji operacji „(KO)operatywność na wsi”. Celem głównym projektu jest inspirowanie i inicjowanie działań wspierających rozwój partnerskiego podejścia na rzecz rozwoju przedsiębiorczości, budowanie postaw przedsiębiorczych w szczególności pośród osób młodych, aktywizacja seniorów i wzrost pewności siebie mieszkańców obszarów wiejskich Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. oraz promocja obszaru jako miejsca sprzyjającego rozwojowi społecznych inicjatyw poprzez organizację wyjazdów studyjnych, szkolenia, warsztatu, seminarium, stoiska produktów lokalnych i filmu promującego potencjał wsi do końca października 2019 r.