Projekt grantowy: „Na tradycyjne i zdrowe gotowanie zapraszają Folwarczanie”
Cel ogólny LSR:
Budowanie tożsamości lokalnej oraz włączenie społeczne na obszarze działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.
Cel szczegółowy LSR:
Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i wzrost aktywności społecznej
Przedsięwzięcia LSR:
Aktywizacja NGO
Uzasadnienie zgodności operacji z celami LSR:
Operacja miała na celu wzmocnienie kapitału społecznego obszaru działania LGD, a także budowanie tożsamości lokalnej poprzez wzmocnienie potencjału NGO działających na obszarze Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. Operacja przyczyniła się do wzmocnienia potencjału społecznego liderów i członków NGO, zwiększenia przynależności osób do lokalnej wspólnoty oraz zwiększenia integracji międzypokoleniowej. Ponadto projekt podniósł kompetencje i wiedzę członków Stowarzyszenia. Wdrożenie pakietów promocyjnych pozwoliło na kreowanie wizerunku Stowarzyszenia jako cennego uczestnika lokalnej wspólnoty.
Zakres realizacji:
Operacja obejmowała opracowanie planu rozwoju instytucjonalnego na następne lata działalności. Odbyły się otwarte warsztaty kulinarne tradycyjnej kuchni regionalnej z animatorem kulinarnym. W warsztatach wzięli udział zarówno członkowie Stowarzyszenia jak i lokalna społeczność. Ponadto odbyło się spotkanie z dietetykiem mające na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowego sposobu odżywiania.
W zakres operacji wchodził również zakup urządzeń tj.: laptopa, kuchni gazowo – elektrycznej, stołu centralnego z półką, tablicy sucho ścieralnej, robota kuchennego wielofunkcyjnego, drobnych akcesoriów kuchennych oraz pakietu promocyjnego w postaci fartuchów. Wiedza oraz zaplecze w postaci w/w sprzętu, stanowi podstawę do większego zaangażowania w działania podejmowane przez Stowarzyszenie ( m.in. organizację Dnia Dziecka, Dnia Seniora itp.).
Grantobiorca: Stowarzyszenie Folwarczanie
Termin realizacji: 1.12.2017 – 31.03.2018
Miejsce realizacji: Dziadowice – Folwark – Gmina Malanów
Kwota pomocy: 11 426,75 zł