Dzika kuchnia

DZIKA KUCHNIA

DZIKA KUCHNIA

Dzika kuchnia zyskuje od kilku lat coraz większą rzeszę zwolenników. W okresie wojny zebrane z łąk – szczaw, lebioda, chrzan, bluszczyk kurdybanek, liście drzew, kwiaty, orzeszki, czy podkorze  stanowiły jedyne źródło pożywienia. Kojarzone często z biedą rośliny odeszły w zapomnienie na wiele lat, by odrodzić się na nowo i zagościć na naszych stołach. W naszej ofercie również nie mogło ich zabraknąć. Wspólnie przygotujemy sałatki, omlety, pierogi, zupy, koktajle, czy inne dania i przekąski, które stanowić będą cenne źródło składników odżywczych oraz niebanalne połączenia smakowe. Czas trwania warsztatu: 3-4 godz. Oferta skierowana do: dorosłych, młodzieży, KGW i innych organizacji Liczba uczestników: 10- 15 osób
Olej – to wszystko!

Olej – to wszystko!

Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Wiele osób zastanawia się, czy oleje, które można kupić w sklepie, to zdrowy składnik diety? Podczas naszych warsztatów uczestnicy znajdą odpowiedź na to i inne pytania, związane z właściwościami poszczególnych rodzajów olejów, ich zastosowania, a przede wszystkim wpływu na zdrowie. Dodatkowo zaprezentujemy proces powstawania oleju z nasion różnych roślin i orzechów oraz dostarczymy doznań smakowych, nierzadko zaskakujących, w ramach degustacji z wykorzystaniem wypieczonego przez nas chleba na zakwasie. Ciekawostką będzie skosztowanie także „wytłoczyn” jako smacznej przekąski – surowca wtórnego po tłoczeniu oleju i omówienia możliwości ich wykorzystania. Czas trwania warsztatu: 3-4 godz. Oferta skierowana do: dorosłych, młodzieży, KGW i inne organizacje Liczba uczestników: 10- 25 osób
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Strona prowadzona przez Turkowską Unię Rozwoju - T.U.R.
w ramach operacji, której celem jest wspieranie lokalnego rozwoju na obszarach wiejskich, Europa inwestująca w obszarach wiejskich. Operacja współfinansowana jest ze środków
Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER".